Julegave til fuglene

Liv i hagen

Noe av det koseligste jeg vet er fugler som skaper liv i hagen hele året. Spesielt rundt juletider. Da er det ekstra stas å servere hjemmelaget fuglemat. Fugler i alle størrelser trenger sunn og næringsrik kost, noe som kan være en utfordring for dem når kulden og snøen setter inn.

Det å lage hjemmelaget fuglesnacks er både morsomt og en smule klinete. Men vel verdt når man ser glade pips som storkoser seg. Det kan også være et billigere alternativ enn å kjøpe ferdig fuglemat hvis man mater ofte. Uansett så er kvaliteten mye bedre, da vi bruker helt ferske ingredienser. NB! Husk at fuglene ikke tåler salt, så alt må være usaltet.

Ikke glem de store fuglene

Jeg ser mange irriterer seg over at de store fuglene som kråker, måker og skjærer «stjeler» maten fra de søte små. Vi har et skjærepar som har bodd i hagen vår i mange år, og de inviterer gjerne naboene på solsikkeparty en gang i blant. Det skremmer ikke småfuglene, da de fleste fuglematere ikke er designet for store fugler. De store må derfor spise restene på bakken. Alle fuglene trenger mat og fett for å holde seg sunne og friske vinteren gjennom uansett art og størrelse.

Du trenger

Hjemmelaget Fuglemat | Trinn for trinn

Fugler trenger fett i vintertiden for å bygge opp fettreservene sine. Foruten å bruke rent fett så inneholder også solsikkefrø og nøtter et høyt fettinnhold. Variert kost er bra.

Her skal jeg lage en sylinderformet fuglemater og jeg hadde en pringlesboks tilgjengelig. 2 pappskiver av melkekartong, samt hyssing og pinne som er lengre en papprøret.

Jeg knyter hyssingen i den enden som skal være i bunnen. Tvinn hyssingen til toppen og knyt godt. La det være igjen en god lengde til oppheng av fuglemateren.

Røret er kledd innvendig med bakepapir. Det gjør det lettere å få ut maten når den er ferdig. Så har jeg blandet fett, frø, eplebiter, nøtter m.m. til en fast og fin masse.

Etter å ha fylt røret med blandingen er det masse igjen. Jeg kledde et stekebrett med bakepapir og fylte kakeformene halvfulle. La så i hyssing til oppheng og fylte på resten.

Pass på at du presser fuglematen godt nedi formene så det blir tettpakket. Da blir de mer kompakte og løser seg ikke så lett opp. Koselig med bjeller som hører julen til.

Stor hjerteform ferdig med masse næring som biter av eple, hakkede valnøtter, peanøtter, havre, linfrø, solsikkefrø m.m spekket med masse fett. Den vil nok ta litt tid før de greier å spise opp denne.

Her er sylinderen ferdig. Jeg satte på pappen i bunnen og surret godt med hyssing under så den ikke sklir ned. På toppen har jeg laget en stor løkke av den lange tråden vi sparte på.

Peanøtter med skall er usaltet og som både fugler og ekorn er glad i. Her har jeg tredd de på hyssing ved å bruke heklenål gjennom skallet for å hente tråden. Fuglene elsker å hakke på de.

Epler er dekorative fuglesnacks. Her har jeg brukt grillpinne til å stikke gjennom eple og kuttet av den spisse enden. Snurret hyssing i bunnen, og på toppen for oppheng.

Da er maten på plass og håper fuglevennene våre digger maten og at de får i seg det de trenger. Vi er heldige å ha et rikt fugleliv i hagen av forskjellige arter.

Det tok ikke lange tiden før gulmeisen kom. Det er veldig stas å se at de setter pris på det du har laget. Det er ekstra viktig å ta vare på fjærvennene spesielt om vinteren.

Noen tips på veien

Blandingsforhold:
Hvis du lurer på blandingsforhold har jeg egentlig bare tatt en slump av hver ingrediens. Jeg blandet gryn, nøtter og frø i en bolle mens jeg smeltet fettet på laveste varme. Lot den avkjøle litt før jeg rørte inn frøblandingen og eplebiter til jeg fikk en tykk konsistens. Det som ble til overs puttet jeg i en beholder til neste gang jeg skal lage.

Former:
Det er viktig å presse blandingen godt ned i formene, så de blir mer kompakt og ikke løser seg så lett opp når fuglene hakker på dem. Jeg legger formene på en plate med bakepapir, da de blir enklere å løsne når de har stivnet. Som nevnt over så fyller jeg halve formen med blandingen, lager en stor løkke av hyssingen og legger den midt i formen. Så fyller jeg i resten og presser godt ned samtidig som jeg passer på at hyssingen ligger der den skal.

Herdetid:
Jeg brukte kokosfett som begynte å stivne etter en liten stund, så man bør helst ikke blande før man er klar til å fylle formene. Det er lettere å fylle formene når blandingen fortsatt er løs. Jeg lot alt herde natten over, før jeg hengte de ut.


Happy Crafting
fra Ramona. 
Skroll til toppen